Nettleser Edge og Internet Explorer er treige

Edge nettleseren i Windows 10 kan bli veldig treig med internettsider og særlig Facebook. Vanligvis er det Adobe Flash player innebygget i Edge som er problemet for Facebook eller et installert tillegg i nettleseren.

Da må du først sjekke hastigheten din på nett med denne siden.
https://speedtest.net

Du bør ligge på minst 10 Mbps (Megabit per sekund)
Jeg har 230 Mbps via Get.

Prøv så å reparere eller tilbakestille Edge slik:
Trykk på Startmenyen
Trykk på Innstillinger (ser ut som et tannhjul)
Velg Apper
Finn Microsoft Edge på lista og trykk på det symbolet
Trykk på Avanserte alternativer
Trykk på Reparer
Hvis ikke det hjelper kan du velge det neste alternativet som heter «Tilbakestill».
Hvis ikke det hjelper kan man prøve å slå av Bakgrunnsapper i Edge og se om det hjelper.
Hvis det løste problemet trenger du ikke å lese mer på denne siden.

Det kan også være at Adobe Flash Player i Edge ikke fungerer godt sammen med Facebook så den kan du prøve å skru av. Det er en innebygget funksjonalitet som ligger inne i Edge Nettleseren. Den skrur du av ved å finne innstillinger knappen i Edge som ser ut som tre prikker øverst til høyre på skjermen din. Velg så innstillinger langt ned i lista (se ut som et tannhjul). Finn så knappen kalt Avansert på sidestolpen (ser ut som tre skyvehendeler) Skru så av knappen kalt Bruk Adobe Flash Player og gå ut av menyen og gjenstart Edge nettleseren.

Det kan godt også tenkes at du starter Facebook fra en link som ikke er god, så prøv å skrive inn www.facebook.com manuelt en gang i nettleserfeltet.

Hvis det over ikke hjalp kan du se på internettinnstillingene og de avanserte innstillingene for både internet explorer og edge nettleseren er felles og de finnes i kontrollpanelet. De kalles Alternativer for Internett
Kontrollpanelet ligger på startmenyen under Windows systemverktøy og kan også startes ved å skrive kontrollpanel i søkevinduet nederst på skjermen.

Her kan du sette størrelsen opp fra standarden for diskplass på rundt 300 Megabyte hvis det trengs. Hvis ikke det hjelper så er det noen problemer med lesetilgangen til mellomlagringsfilene for internettsider (cache) så da må du flytte dette området til for eksempel en katalog på C: ett eller annet sted og den nye mappa kan du kalle noe så du vet hva det er for eksempel internetmellomlager eller cache eller hva du vil for navn. Så flytter du mellomlagringen hit og det gjøres slik.

Trykk på Leserlogg – innstillinger. (Se bildet over her)
Velg en større størrelse for diskplass hvis du har plass på harddisken din. Flytt mappe til den nye katalogen du valgte ved å trykke på knappen flytt mappe.
Under her på bildet har jeg allerede flyttet midlertidige internett-filer til ny mappe kalt Internetcache, men det er det samme hva du kaller mappen. Ikke slett denne mappen etterpå men la den ligge for bestandig så lenge disse innstillingene er satt.


Det gjorde mine maskiner raske på nett både med Edge nettleseren og med Internet Explorer. Men det var Adobe Flash Player inne i Edge som var det største problemet for Facebook i Edge og bakgrunnsapper i Edge som jeg skrudde av.

Øyvind Michelsen
19.07.2019