Hva gjør jeg hvis det blir fullt på disken hvor operativsystemet Windows 10 ligger?

Alternativer for å løse problemet:

Det finnes mange alternativer. For eksempel redusere temp-fila på oppstartsdisken, eller optimalisere onedrive lagringen eller for eksempel som jeg viser her klone eksisterende disk over på ny og større disk.

Lagrings disktyper

(Nå brukes ikke vanlige roterende harddisker lenger så jeg snakker om SSD-er av ulike type, enten SATA-SSD eller M.2 NvME (på hovedkort eller pcie-tilleggskort)  eller M.2 SATA i eget kabinett eller på hovedkort. De raskeste diskene er M.2 NvME som krever egen slot på hovedkortet eller et tilleggskort (for stasjonære pc-er).

Klone disken til en ny disk eller nyinstallasjon av Windows 10.

Skal du installere Windows på nytt fra bunnen av er ulempen at alle programmer også må installeres på nytt og alle dine data kopieres tilbake og det å logge seg på med Windows Onedrive kontoen. Det krever litt arbeide og tilpasninger etterpå og kan fort ta noen timer.

Alternativet er å klone nåværende Windows 10 disk til ny og større disk. Det tar kortest tid men husk at også eventuelle feil på gammel disk da vil bli kopiert over til ny.

Da kan man for eksempel bruke dataprogrammet Macrium Reflect Free, eller kjøpe en fullversjon som du kan laste ned her:  Macrium Software | Reflect Free

Når dette programmet er installert på eksisterende pc så kobler man ny disk til gammel maskin via en SATA kabel for eksempel denne SanDisk SSD Notebook Upgrade Tool Kit | Western Digital Store eller tilsvarende.

Fås kjøpt hos flere databutikker i Norge eller på Ebay. Når disken er koblet opp kan man formattere den med NTFS og så starte Macrium Reflect programmet og velge  Clone the disk (se bildet under her)

 
Følg resten av bruksanvisningen her:
Cloning a disk – KnowledgeBase v7.2 – Macrium Reflect Knowledgebase – KnowledgeBase v7.2 – Macrium Reflect Knowledgebase

Etter at jobben er ferdig setter du den disken du har klonet til og som henger på maskinen med kabel inn i datamaskinen og starter fra den. Lykke til.

Hvis du ender opp som meg med en masse utildelt plass på ny klonet disk kan du bare formattere utildelt plass så får du en ekstra disk når du ser i utforsker.
Se foto under her fra diskverktøyet i Windows 10. Høyreklikk på OS og vel utildelt plass og velg formatter og gå for de valgene du får anbefalt dvs NTFS.

Til slutt blir det da slik og du har en disk nummer 2 i utforsker og dit kan du for eksempel legge ondedrive-filene så du får mer plass på Windows-partisjonen C:\


Ønsker du derimot bare en partisjon på hele disken så må du høyreklikken på disken i Windows 10 sitt diskverktøy og gjøre om disken fra Standard til Dynamisk disk. Da kan du etterpå utvide oppstartspartisjonen C:\ hvor Windows vanligvis ligger så all plass på disken blir brukt av oppstartpartisjonen C:\.  Gjør du dette etter at Windows er satt opp kan det i noen ganske få tilfeller ødelegge oppsettet men i 99 % av tilfellene går det fint.

Å redusere Temp-fila på disken for å spare plass.

Å redusere Temp-fila er en midlertidig nødløsning og anbefales egentlig ikke.
Alle Windows pc-er har en Temp-fil på den disken som er oppstartsdisk og operativsystemdisk. Det er en skjult systemfil som systemet lager selv og som kan være forholdsvis stor hvis maskinen har litt lite RAM-minne. Justere Temp-fila gjøres slik: (Du må ha administratorrettigheter på din pålogging for å få til dette)
Gå inn i kontrollpanelet (skriv kontrollpanel i søkefeltet) Velg visning: Vis etter store ikoner. Velg System Velg Ytelse og Innstillinger. (Se bildet under her)

Velg så Virtuelt minne og Endre og ta vekk krysset for Automatisk størrelse for sidevekslingsfil for alle stasjoner og Velg Egendefinert størrelse (følg rådene lenger nede i bildet for den størrelsen du skal velge). (Se bildet under her) Da kan du få frigjort diskplass i en disk som er så å si full, men ytelsen på maskin kan bli dårligere.

Oslo 4 juli 2021
Øyvind Michelsen
michelsen-data.no